Víno jako životní styl

Candát a Frankovka rosé 2015

Frankovka rosé vinařství Baraque

Možná víte, že je jakýmsi vinařovým postižením víno neustále ochutnávat. Jenže, jak kdosi správně podotkl, normální není víno ochutnávat, normální je víno pít. A když pít, pak nejlépe v kombinaci s nějakým dobrým jídlem. A tak jsme se do toho taky pustili.

Co se týče snoubení vína a jídla, moje znalosti a schopnosti se (prozatím) omezují na všeobecné zásady typu „k bílému masu bílé víno, k tmavému červené“. Když něco neumíte, je potřeba si najít někoho, kdo to umí lépe než vy, a dát si poradit. A tak jsem našla, a bylo mi doporučeno:

Pečený candát a Frankovka rosé 2015

Pečený candát s bramborem, jen decentně kořeněný – ta ryba je výborná sama o sobě. Brambor nejlépe vařený, ale asi by nevadila ani kaše. Nebo křupavá bageta či toust z bílého chleba. A k tomu meloun nakrájený na kostky a trochu vychlazený. Ryba může být i studená, ale to každému nechutná. Ideální pořadí soust bych navrhoval brambor – ryba (meloun) – meloun (ryba) – frankovka, prostě před Kluka s trháčkem nedávat brambor. A pokud meloun zbude, dejte si jej jako dezert. Frankovka rosé bude sice po sladkém melounu působit trochu kyseleji, ale to nevadí, naopak, dodá to kombinaci na pikantnosti. 

Doba přípravy: 3 měsíce

Frankovka rosé a pečený candátUkázalo se, že nejvíc času mi vzalo, než jsem si vzpomněla, že chci koupit candáta. Pak už to ale bylo docela rychlé a jednoduché. Podle videonávodu jsem z něj udělala filety (kdo by se s tím obíral, vždyť máme dvě děti!). Rybu jsem lehce posypala kořenící směsí na ryby (ta moje obsahuje kmín, koriandr, paprika sladkou i pálivou, česnek, zázvor, kurkumu, pepř, tymián, bazalka a saturejku), osolilapokladla plátky másla, podlila vodou a trochou vína a dala péct. Vařené brambory jsem osmahla na pánvičce a bylo hotovo.

Základní ingredience: improvizace

JFrankovka rosé 2015 Kluk s trháčkeme pochopitelné, že zatímco v srpnu, kdy mi tato kombinace byla doporučena, byl meloun k dostání na každém rohu, na začátku prosince už bylo jaksi po sezóně, a tak jsem sáhla po domácím třešňovém kompotu. Ukázalo se, že volba rozhodně nebyla krokem vedle, k ovocným tónům v aromatice tohoto rosé se kompotované třešně hodily znamenitě. Příště zkusím ještě zavařené meruňky, příběh Kluka s trháčkem si o to totiž říká. Pokud vyzkoušíte původně doporučovanou kombinaci, dejte vědět, jak to dopadlo!

Rosé ke grilu

Rosé vína jsou obecně vína lehčího typu a často se doporučují k letnímu grilování. Frankovku rosé jsme ochutnali také při zářijové eDegustaci, a Branko Černý k němu doporučil specialitu, které by to na grilu slušelo. Vyzkoušíte?

Lenka Machovská, žena vinaře

 

O autorce: Lenka Machovská je dcera vinaře, která se provdala za vinaře, a tak se chtě-nechtě pomalu učí vínu rozumět. Ačkoli vystudovala dvě vysoké školy, tvrdí, že nejkrásnějším titulem v životě ženy je „maminka“. Jako etnoložka je odborníkem na lidovou kulturu a folklór. Mnohem víc si ale váží toho, že může tradiční obyčeje a zvyky, jichž je víno neoddělitelnou součástí, zažívat na vlastní kůži a předávat další generaci.

 

[wpsr_facebook] [wpsr_plusone]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Víno: +420 608 641 875 (František Machovský)
Vinný sklep: +420 776 823 694 (Lenka Machovská)
Ubytování: +420 775 675 210 (Lenka Lubalová, Mlýn)

© Vinařství Baraque • všechna práva vyhrazena • Google+

Vytvořil MD webdesign – tvoříme obchodně úspěšné weby

Top