#baraquevsude

Nejlépe hodnocená vína světa se vyrábějí v sudech. To je prostě fakt.

Dřevo je generacemi prověřený materiál, který se pro výrobu vína hodí dokonale, navzdory jasné nevýhodě v podobě náročnosti údržby, a bohužel i ceně. Přesto výhody stále převažují, a to nejen u červených vín. Pro nás, vinaře, je nejdůležitější materiálovou charakteristikou pórovitost, která umožňuje mikrooxidaci.

Mikrooxidace

Takovou mikrooxidaci si můžete představit jako opalování. Jako se většina z nás spálí prvním jarním sluníčkem, stejně tak víno, které nebylo během výrobního procesu vůbec připraveno na styk s kyslíkem, se po prvotním šoku rozpadne. Taková vína bývají voňavoučká a líbivá, po pár hodinách od otevření láhve se ale jejich půvab vytrácí. Když se na jaře vystavujete sluníčku☀️po troškách, zimní „vápenkovou“ barvu nahradí narůžovělá či snědá kůže, která nejenže vypadá zdravěji, ale zároveň nás chrání před dalším působením slunečních paprsků. Pokud to dokážete správně dávkovat, nikdy se nespálíte. A přesně to dělá vínu sud. 

 

 

Vliv sudu na kvalitu vína

Vína, která zrají v sudech, získávají nejen na odolnosti vůči působení vzdušného kyslíku, ale také rychleji přirozeně vyzrávají. Nejzřetejnější je to samozřejmě u čevených vín. Dochází k obrušování ostrosti kyselin, z nichž část může „vypadnout“ v podobě vinného kamene. Taniny se vyhlazují, víno se z mladého bouřliváka mění v moudrého a zkušeného muže.

To ale samozřejmě není jediná výhoda ležení v sudech. Podle stáří sudu, materiálu, ze kterého byl vyroben, a také (v případě sudů typu barrique) stupně vypálení ovlivňuje dřevo také aromatiku vína a jeho taninickou strukturu. Typicky například sudy barrique vyrobené z amerického dubu obohacují víno o vanilkovo-kokosovou aromatiku, zatímco sudy z dubu francouzského podpoří spíše oříškovo-kořenitá aromata. Akátový sud dává proti dubovému lehce nasládlý vjem. A když to přeženete, dostanete místo vína „oak juice“ (Thank you, Mike Mazey, for this wonderful term!). Ale o tom třeba zase příště.

Práce se sudem je jednou z důležitých částí vinařova know-how. A protože se člověk pořád učí a učit se máme od těch nejlepších, využil František příležitosti podívat se do Bourgogne. Navštíví nejen ikony světového vinařství a jejich vinice, ale také tonnellerie (bednářství), kde se sudy vyrábějí. Už teď se těšíme, kam nás to posune!

Dostali jste chuť na víno ze sudu? Aktuálně Vám můžeme doporučit výběr našich sudovek v balíčku na eshopu.

Vinařova žena